Usilujeme o zdravé mezilidské vztahy na pracovišti. Filantia = filantropie ( láska k člověku) + Arkadia ( bájná země prostá všech intrik)

Když vás kolega pomlouvá

Jsou lidé, kteří pomlouvají rádi a nad důvody proč to dělají se více zamyslíme v některém z příštích textů

Jak se vyrovnat s kolegou, který mě za zády pomlouvá?

Spontánně mě napadají dvě rady: buď se na to vykašlete, nebo si na něj počkejte v setmělé uličce. Ta prvá se vám asi nebude líbit, tu druhou raději neposlouchejte. Již seriózně radím, vyvarujte se jakýchkoli odvetných akcí, které se mohou obrátit proti vám. Nakonec ne cizí pomluvy, ale rozbitý ciferník pomlouvače, váš hejtovací email či vyhrožování vás mohou stát zaměstnání.

Tak se napijte čaje matcha – uklidňuje a bystří pozornost – a nejdříve se zamyslete nad povahou oněch pomluv. Pokud byť jen naznačují, že se dopouštíte neetického či dokonce nezákonného jednání, upalujte na personální oddělení a iniciujte své vlastní vyšetřování. V žádném případě se nespoléhejte na to, že „všichni přeci ví, jak to VE SKUTEČNOSTI je“. Když to necháte vyhnít, červíček se zavrtá a… Není to příjemné, ale rozhodně je lepší se preventivně svléknout donaha než později absolvovat opakovanou kolonoskopii od různých řídících úrovní.

Pokud „jen“ dehonestuje vaši práci, váš přínos, vaše kvality, ověřte si, že váš nadřízený vnímá skutečný stav věcí. Tím ověřením nemyslím, že ho zahrnete vyčerpávajícím reportem o vašich aktivitách a úspěších – to ho může naopak vylekat – ale zeptáte se na jeho zpětnou vazbu, zda má od vás dostatek informací, zda vámi předávané zprávy jsou pro něj dostatečně srozumitelné. Nechte hovořit šéfa. V případě shody jej můžete požádat, aby totéž stručně zopakoval onomu pomlouvači či jeho nadřízenému, protože ta pomluva vrhá špatné světlo i na něj.

Se všemi dalšími typy pomluv si snad (při dodržení pravidla „neoplácet“) dokážete poradit sám.

Zbyl nám kousek stránky, a tak se s vámi podělím o zkušenost s pomlouvačem, kterého jsme v týmu přezdívali „Oko Mordoru“. Když se na vás zaměřil(-o), byl jste rozebrán na atomy a ani vaše DNA neobstálo jeho kritickému pohledu. Až po několika vypjatých konfliktech jsme odhalili mechanismus jeho pomluv. Chopil se jakékoli nespokojenosti našeho společného šéfa s kýmkoli z nás a vylíčil dotčenou osobu jako největší světovou hrozbu hned po severokorejském jaderném arzenálu. Šéfovi trvalo ještě o chvíli déle než nám uvědomit si, že není věčně otrávený našimi výkony, ale že do něj uchem vpravuje jed tento novodobý hamletovský vrah.

Ani vy se nedejte otrávit!