Usilujeme o zdravé mezilidské vztahy na pracovišti. Filantia = filantropie ( láska k člověku) + Arkadia ( bájná země prostá všech intrik)

Schrödingerovy otazníky (a pár vykřičníků)

Příručka pro manažery - Jak přežít (v) korporaci

Po firmě koluje seznam lidí a jejich platů. Všichni to řeší, ale neví, jestli je to pravdivý seznam, nebo ne. 

Tak vás trápí, zda ten kolující seznam platů je pravdivý či není? Opravdu? Tak to je trochu příběh Schrödingerovy kočky, není-liž pravda?

Že ten příběh neznáte? Můžu vám ho přiblížit na jiné pracovní historce? Manažer si říká: „Co se asi o mně povídá ve firmě?“ Zkouší to všelijak – při neformálním obědě, kariérním rozhovoru, během cesty na konferenci, odpoví mu ale někdo bez vytáček? Nakonec si v garáži počíhá na jednoho z podřízených, přitlačí ho na kapotu auta a s obálkou naplněnou penězi vyštěkne: „Tady máš sto tisíc a za to mi řekneš, co se o mně ve firmě povídá, jasný?!“ Oběť se snaží uniknout: „A co máte na mysli tím ‚povídá‘, šéfe?“ Manažer se nevzdává: „Tak pomlouvají mně?“ „Kvůli čemu?“ Zoufalý šéf zamíří přímo na komoru: „Tak říkají o mně, že jsem neschopný idiot, který paranoidně pronásleduje podřízené?“ „A myslíte to o té paranoie nebo toho idiota???“ Nikdy se pravdu nedozvíte a všechny domněnky jen neúčelně zaměstnávají vaši mysl, až se stanete kým? Neschopným idiotem paranoicky pronásledujícím podřízené!

Myslíte si, že s těmi platy je to jinak? Že vám někdo řekne, že ten seznam je pravdivý? Anebo že je falešný? Zeptejte se přímo kolegy či kolegyně, zda skutečně bere tolik, co píšou! A co když se někdo zeptá vás? Půjdete s kůží na trh? Když se zeptá vaše kolegyně, která ve stejné pozici bere – podle tohoto konspiračního seznamu – míň? Anebo kolega, který ve stejné pozici prý bere víc? Komu říct pravdu a komu ne? Nebo všem lhát, ale každému trochu jinak? Tak mlčet? Ale to pak budete jako ONI! Nepřipomíná vám to Čapí hnízdo?

Proč to vlastně chcete vědět? Cítíte se nedocenění? Pomůže vám v tom nějaký seznam? Když si ověříte, že berete víc než jiní, budete se cítit více sebejistí? Anebo ohrožení, protože příliš drazí? Nebo ten seznam použijete pro vyjednávání? Copak snad (platově) nad vámi klečeli na vašem šéfovi a mávali mu před očima sjetinou z personálního systému?

Tak berete podle vás opravdu málo? Řekněte to na rovinu svému šéfovi a – když vaše racionální(!) argumenty odmítne – proč byste měli zůstávat? Buď jste měli pravdu (jste nedocenění) a jinde se vám bude určitě dařit líp, anebo se vám snad neuleví, i když zjistíte, že vaše hodnota na trhu byla reálná a že jste se trápili zbytečně? Nepřinesou vám nakonec oba scénáře více vnitřního klidu a sebepoznání? A nechcete se na to všechno raději hned vykašlat a cítit se spokojení sami se sebou, s tím co a jak děláte, a že se dokážete poctivě uživit? A nemít přitom v hlavě halušky? Porozmýšlejte!

A jak to tedy bylo s tou Schrödingerovou kočkou? Přiznám se, že si už přesně nepamatuji, že buď umřela, nebo snad ten experiment přežila…???

[Tato rada obsahuje (nejméně) 45 otazníků? A sedm vykřičníků!]